Komunikat FITO

17.07.2017

W niektórych miejscach w kraju rozpoczęły się już żniwa zbóż i rzepaku. Aktualnie w tych uprawach możemy sprawdzić w jaki sposób sprawdziły się rozwiązania przeciw infekcjom chorób grzybowych - fusarium, mikotoksyn czy porażeniu zgnilizny twardzikowej nie tylko na rzepakach.

Na dzień dzisiejszy pojawia się zagrożenie w uprawie buraków cukrowych spowodowane przez chwościka burakowego. Jak ostatnio sygnalizowali nasi Doradcy, mieliśmy już porażenie dość mocne na buraczku ćwikłowym. Zdjęcia z tak dużym porażeniem przez chwościka były wykonane w zeszłym roku w o wiele słabszych warunkach wilgotnościowych niż w tym roku, dlatego też w tym roku należy spodziewać się pełnej gamy plamistości liści na buraku cukrowym. 

W uprawie kukurydzy w całym kraju występują już pierwsze wylęgi gąsienic omacnicy prosowianki i żery na początku w pędach. Do tego możemy spodziewać się żerowania urazka kukurydzianego czy wieczernicy szczawiówki. Ponadto występuje także duże porażenie liści kukurydzy przez ploniarkę zbożówkę, a tam gdzie mamy ich żery występują infekcje spowodowane przez głownię guzowatą kukurydzy.

Uprawy warzyw oraz ziemniaków borykają się teraz z zarazą ziemniaka, a w innych warzywach z mączniakiem prawdziwym czy rzekomym oraz rdzą. Ten rok jest wymagający dla warzyw pod kątem infekcji jak i szkodliwości szkodników takich jak stonka ziemniaczana, mszyce czy mączlika warzywnego i tantnisia krzyżowiaczka.

Pamiętajcie Państwo o śmietce kapuścianej. Już II pokolenie bardzo intensywnie żeruje na warzywach oraz na samosiewach rzepaku.

Wilgoć w glebie to idealny czas na rozród i żerowanie ślimaków, które także będą mocno żerowały na oziminach tego roku.

Doradcy Grupy Technicznej PROCAM

Zagrożenia fitosanitarne 17.07.2017

01._Chwoscik_burak_17072017_0001.jpg
02._Stonka_ziemniak_17072017_0001.jpg
03._Alternarioza_zeimniak_17072017_0001.jpg
04._Zaraza_ziemniak_17072017_0001.jpg
05._Omacnica_kukurydza_17072017_0001.jpg
 
Serwis nie zbiera w sposób automatyczny informacji, za wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies, które niezbędne są do rozpoznawania użytkowników, zapamiętywania ustawień, przetrzymywania parametrów sesji, lepszego dopasowania Serwisu do użytkowników. Jeśli zapoznałeś się z tą informacją kliknij ZAMKNIJ.