Regeneracja plantacji roślin ozimych

To co zostało zrobione jesienią, to czynności, na które mieliśmy bezpośredni wpływ, więc to zostało dokonane z należytą starannością – odpowiedni termin siewu, dobór odmian, nawożenie czy ochrona jesienna. Natomiast na to jaka będzie pogoda w zimie, niestety nie możemy wpłynąć. Z kolei wiosną niezbędna jest lustracja stanu przezimowania upraw oraz decyzja o ewentualnych środkach zaradczych. 

Jak już wiemy uprawy roślin ozimych do swego bezkonfliktowego przezimowania wymagają wyboru właściwej odmiany oraz terminu siewu, a także odpowiedniego nawożenia doglebowego oraz dolistnego w szczególności mikroelementowego w celu zniwelowania braków pokarmowych oraz zagęszczenia soków komórkowych. Oczywiście duże znaczenie będzie miała też jesienią zastosowana ochrona roślin zwłaszcza skracanie. Szkody spowodowane wymarzaniem roślin w trakcie niesprzyjających warunków pogodowych zimą są zróżnicowane regionalnie na obszarze kraju, a nawet lokalnie na danym polu. W obecnym sezonie straty występują przede wszystkim na plantacjach jęczmienia oraz pszenicy ozimej, sporadycznie rzepaków , ale niestety i te uprawy ucierpiały z tytułu braku okrywy śnieżnej przy spadku temperatur poniżej - 15 stopni C. Niestety część zbóż ozimych patrząc w skali kraju będzie wymagała przesiewania. 
W takiej sytuacji nasuwa się pytanie co zrobić na plantacjach , które pozostaną na polach a są w różnym stopniu osłabione ? 
Dużym uzasadnieniem będzie zastosowanie dolistnie dużego stężenia fosforu wraz z odpowiednim biostymulatorem, w tym uzasadnieniu trafnym rozwiązaniem będzie Calkorium Liquid wraz z Proleaf-em Makro P (określany jako pakiet Vigor). Jak wiemy fosfor jest makroskładnikiem niezbędnym do funkcjonowania każdej komórki, wpływa on korzystnie na stan fizjologiczny organizmu roślinnego, a w bardzo dużym stopniu odnosi się do energii, co w efekcie prowadzi do rozwoju systemu korzeniowego, który po zimie (zwłaszcza w tym roku) wymaga regeneracji i szybkiego rozwoju. 
Drugą składową w celu regeneracji ozimin są aminokwasy. W tej sytuacji może sie nasunąć pytanie dlaczego Calkorium Liquid? 

Aby odpowiedzieć na to pytanie należy w szczególności zwrócić uwagę na pochodzenie produktu, skład oraz formy. 
CALKORIUM LIQUIDE - jest preparatem naturalnego pochodzenia ze względu na zawartość ściśle wyselekcjonowanych pozyskanych w sposób naturalny aminokwasów lewoskrętnych z przetwórstwa buraka cukrowego. 
Dzięki naturalnemu pochodzeniu i pozyskaniu aminokwasów, preparat ma bezpośredni wpływ na poprawę wzrostu i rozwój roślin a w tym przypadku regeneracji upraw po zimie. Calkorium w swoim składzie zawiera 18 najistotniejszych aminokwasów: (Alanina, Arginina, Asparagina, Cysteina, Glutamina, Glicyna, Histydyna, Izoleucyna, Leucyna, Lizyna, Metionina, Fenyloalanina, Prolina, Seryna, Treonina, Tryptofan, Tyrozyna, Walina), dodatkowo wapń, kompleks mikroelementów, substancje organiczną oraz cukry. 
Alanina: zwiększa szybkość wzrostu roślin i stymuluje wytwarzanie chlorofilu. Należy do wczesnych „produktów” fotosyntetycznego wiązania dwutlenku węgla. Pobudza rozwój korzeni i jest najważniejszym aminokwasem znajdującym się w soku komórkowym. 
Arginina: uczestniczy w stymulacji fotosyntezy i opóźnianiu procesu starzenia, wpływa także na szybkość procesów biologicznych oraz odporność roślin na choroby, stres itd. 
Asparagina: zwiększa odporność roślin na choroby, stres itd., stanowi także źródło azotu dla rośliny i uczestniczy w licznych procesach metabolicznych. Asparagina jest najważniejszym przenośnikiem azotu aminowego w roślinie. 
Cysteina: uczestniczy w redukcji asymilacyjnej siarczanów w chloroplastach. Pełni funkcję „drzwi wejściowych” dla siarki redukowanej we wszystkich cząsteczkach organicznych, podobnie jak glutaminian w odniesieniu do redukowanego azotu. Z cysteiny wywodzą się wszystkie pozostałe związki siarki zawarte w komórce, a szczególnie metionina. Wpływ na namnażanie się bakterii nitryfikacyjnych i celulozowych. 
Glutamina: pobudza wzrost roślin od rozpoczęcia fazy wegetatywnej do zbiorów. Ułatwia roślinie asymilację azotu nieorganicznego. Jest prekursorem nowych aminokwasów. 
Glicyna: jest jednym z najważniejszych związków wykorzystywanych w syntezie chlorofilu, a dzięki temu stanowi czynnik zapobiegający chlorozie. Ma decydujący wpływ na tworzenie się tkanek roślinnych. Uczestniczy we wzroście wegetatywnym roślin, wspiera zapylanie i ułatwia zawiązywanie się owoców. Ma silne działanie chelatujące. Pobudza rozwój pąków i liści. Wspiera także układ odpornościowy przy narażeniu na niesprzyjające warunki. 
Histydyna: pobudza wzrost roślin od rozpoczęcia fazy wegetatywnej do zbiorów. Odgrywa ważną rolę w wielu procesach metabolicznych: powstawaniu komórek, syntezie histaminy (hormonu tkankowego – neurohormonu). 
Izoleucyna: pobudza wzrost roślin od rozpoczęcia fazy wegetatywnej do zbiorów. 
Leucyna: pobudza wzrost roślin od rozpoczęcia fazy wegetatywnej do zbiorów. Wspomaga regenerację i naprawę tkanek, a także reguluje poziom azotu w roślinie. 
Lizyna: uczestniczy w stymulacji fotosyntezy i opóźnianiu procesu starzenia. Pobudza wzrost roślin od rozpoczęcia fazy wegetatywnej do zbiorów. Wspiera także układ odpornościowy przy narażeniu na niesprzyjające warunki. 
Metionina: stymuluje dojrzewanie owoców i jest ważnym czynnikiem wspierającym rewitalizację korzeni, a także spowalnia starzenie się liści i kwiatów, opóźniając opadanie liści i kwiatów. Uczestniczy w metabolizmie siarki, jest bardzo ważnym hormonem roślinnym, ma wpływ na namnażanie się bakterii nitryfikacyjnych i celulolitycznych. 
Fenyloalanina: jest prekursorem kwasów fenolowych, flawonoidów, glukozynolanów, alkaloidów i lignin, odgrywających kluczową rolę w mechanizmach obronnych oraz budowie ścian komórkowych i włókien. Stymuluje proces kiełkowania i rozwoju korzeni. 
Prolina: wywiera wpływ na gospodarkę wodną w uprawach i wzmacnia ściany komórkowe (działanie osmoprotekcyjne), podnosi odporność w warunkach ekstremalnie wysokiej lub niskiej temperatury, suszy i zasolenia. Zwiększa skuteczność zapylania, chroniąc pyłek przed niekorzystną temperaturą lub stymulując wznowienie jego kiełkowania po okresie chłodu. 
Seryna: stymuluje fotosyntezę. Zwiększa odporność roślin na choroby, stres itd. Ma duże znaczenie dla równowagi hormonalnej w roślinie. Bierze udział w redukcji siarki. Jest prekursorem aminokwasu siarkowego, cysteiny. Uczestniczy w redukcji asymilacyjnej siarczanów w chloroplastach. 
Treonina: zwiększa odporność roślin na choroby, stres itd. 
Tryptofan: zwiększa odporność roślin na choroby, stres itd. Jest głównym prekursorem kwasu indolilooctowego, najważniejszego hormonu wzrostowego z grupy auksyn. Jest syntetyzowany głównie w łodygach i młodych liściach, a także w rozwijających się nasionach. Najważniejsze obszary oddziaływania: wzrost, wydłużanie się komórek, dominacja wierzchołkowa, stymulacja rozwoju owoców, zawiązywanie się pąków, tworzenie się korzeni, stymulacja syntezy etylenu (hormonu roślinnego), opóźnianie opadania liści i owoców. 
Tyrozyna: zwiększa odporność roślin na choroby, stres itd. Jest prekursorem kwasów fenolowych, flawonoidów, glukozynolanów, alkaloidów i lignin, mających zasadnicze znaczenie w mechanizmach obronnych oraz budowie ścian komórkowych i włókien. 
Walina: zwiększa szybkość tworzenia się korzeni i wzrostu roślin, pobudza proces wytwarzania nasion, a także wspiera układ odpornościowy w sytuacji narażenia na niesprzyjające warunki. 

Aminokwasy, jako elementy składowe białek, są niezbędnym składnikiem pożywienia wszystkich organizmów żywych. Białka to łańcuchy aminokwasów, połączonych wiązaniem peptydowym, których sekwencja decyduje o większość właściwości i funkcji białek. Z kolei wolne aminokwasy zawarte w komórkach i płynach międzykomórkowych roślin odgrywają istotną rolę w wielu procesach fizjologicznych, wzroście i rozwoju, wytwarzania owoców, a także w przypadku zagrożenia potencjału fotosyntetycznego roślin przez mróz, suszę czy jakikolwiek inny stres abiotyczny. 
W przypadku poprawy wzrostu i rozwoju roślin duże uzasadnienie będą miały glicyna, glutamina oraz lizyna, ale i również alanina, histydyna, izoleucyna, leucyna, fenyloalanina, walina. Jak wiemy część aminokwasów ma wpływ na zdecydowanie lepsze wykorzystanie poszczególnym makro czy mikroskładników podawanych łącznie, dlatego dużym uzasadnieniem w tym przypadku jest połączenie Calkorium Liquid wraz z Proleaf- em Makro P w celu maksymalnie wykorzystania i poprawy efektywności podawanych składowych w odniesieniu do regeneracji roślin po zimie. 
Calkorium Liquid to również rozwiązanie w warunkach stresu termicznego, braku dostępu wody, uszkodzeń spowodowanych środkami ochrony roślin, uszkodzeń mechanicznych, przymrozków. Wnoszenie typowego biostymulatora antystresowego (zarówno w okresie braku wilgoci jak i po okresie niskich temperatur – szok, stres temperaturowy) jakim jest CALKORIUM LIQUIDE bezpośrednio na roślinę podczas niedoborów wody powoduje z jednej strony łagodzenie objawów braku wilgoci i podtrzymanie wigoru rośliny (roślina jest bardziej odporna na wszelkiego rodzaju infekcje grzybów) a z drugiej strony preparat zawierający w swym składzie oligoelementy oraz aminokwasy uzupełnia w roślinie dodatkowe składowe do prowadzenia szeregu zadań związanych z prawidłowo funkcjonującą fizjologią roślin (cykle biochemiczne), czyli następuje prawidłowe wbudowywanie składników w elementy tkanek czy komórek. Calkorium ze względu na naturalne składniki oraz specyfikę działania aplikowane łącznie ze fungicydami poprawia wykorzystanie substancji aktywnej co w efekcie pozytywnie odnosi się do ostatecznych wyników upraw rolniczych, warzywniczych jak i sadowniczych.
Waldemar Bajek, FCA

Autor: Waldemar Bajek, FCA Autor: Waldemar Bajek, FCA Autor: Waldemar Bajek, FCA Autor: Waldemar Bajek, FCA Autor: Waldemar B...

Polecamy

 
Serwis nie zbiera w sposób automatyczny informacji, za wyjątkiem informacji zawartych w plikach cookies, które niezbędne są do rozpoznawania użytkowników, zapamiętywania ustawień, przetrzymywania parametrów sesji, lepszego dopasowania Serwisu do użytkowników. Jeśli zapoznałeś się z tą informacją kliknij ZAMKNIJ.