Zboża jare

Oferta odmianowa Wiosna 2019

→ Pszenica jara FEELING
→ Pszenica jara GOPLANA
→ Jęczmień jary EVELINA
→ Jęczmień jary ESPINOSA


Pszenica jara FEELING

↑ Wróć do góry

Gatunek: Pszenica jara oścista

Klasa: A

Hodowca: Lemaire Deffontaines

Rok rejestracji: EU 2009

Cecha wyróżniająca: Rewelacyjna jakość wypiekowa, wytrzymała na przymrozki wiosenne.

Cechy agronomiczne 

Termin kłoszenia: 6,7

Wysokość roślin: 6,0

Odporność na wyleganie: 7,9

Dojrzałość: 7,0

Odporność na porastanie: 5,0

MTZ: 7,0

Odporność na choroby

Mączniak prawdziwy: 8,5

Rdza brunatna: 7,0

Rdza żółta: 8,0

Brunatna plamistość liści: 7,0

Septorioza liści: 7,0

Septorioza plew: 7,5

Fusarioza kłosa: 8,0

Choroby podstawy źdźbła: 7,9

Jakość ziarna

Liczba opadania: 8,0

Zawartość białka: 6,5

Zawartość gluten: 8,0

Gęstość ziarna: 7,5

Wskaźnik sedymentacji: 8,5

Wymagania agrotechniczne

Wymagania glebowe: średnie

Tolerancja na zakwaszenie gleby: 5,0

Przydatność jako przewódka: +++

Zalecana norma wysiewu roślin/m2: 380-420

Ilość wysiewu kg/ha: 170-190


Pszenica jara GOPLANA

↑ Wróć do góry

Gatunek: Pszenica jara

Klasa: A

Hodowca: Danko

Rok rejestracji: PL 2015

Cecha wyróżniająca: Uniwersalna w uprawie.

Cechy agronomiczne

Termin kłoszenia: 6,5

Wysokość roślin: 6,5

Odporność na wyleganie: 7,2

Dojrzałość: 7,0

Odporność na porastanie: 5,0

MTZ: 7,0

Odporność na choroby

Mączniak prawdziwy: 8,4

Rdza brunatna: 7,9

Rdza żółta: 7,9

Brunatna plamistość liści: 7,3

Septorioza liści: 7,0

Septorioza plew: 7,5

Fusarioza kłosa: 7,7

Choroby podstawy źdźbła: 7,9

Jakość ziarna

Liczba opadania: 8,0

Zawartość białka: 7,0

Zawartość gluten: 8,0

Gęstość ziarna: 6,0

Wskaźnik sedymentacji: 7,0

Wymagania agrotechniczne

Wymagania glebowe: uniwersalna

Tolerancja na zakwaszenie gleby: 5,0

Przydatność jako przewódka: +++

Zalecana norma wysiewu roślin/m2: 400-450

Ilość wysiewu kg/ha: 180-200


Jęczmień jary EVELINA

↑ Wróć do góry

Gatunek: Jęczmień jary

Klasa: 2-rzędowy, paszowy

Hodowca: SZ Edelhof

Rok rejestracji: EU 2009

Cecha wyróżniająca: Przydatna w wilgotnych i zimnych warunkach.

Cechy agronomiczne

Termin kłoszenia: 7,5

Wysokość roślin: 6,0

Odporność na wyleganie: 4,0

Dojrzałość: 6,0

Odporność na choroby

Mączniak prawdziwy: 6,0

Rdza karłowa: 6,0

Plamistość siatkowata: 8,0

Rynchosporioza: 7,0

Ramularia: 7,0

Łamliwość podstawy źdźbła: 8,0

Wymagania agrotechniczne

Wymagania glebowe: średnie

Zalecana norma wysiewu roślin/m2: 320-340

Ilość wysiewu kg/ha: 170-190


Jęczmień jary ESPINOSA

↑ Wróć do góry

Gatunek: Jęczmień jary

Klasa: 2-rzędowy, paszowy

Hodowca: SZ Edelhof

Rok rejestracji: EU 2011

Cecha wyróżniająca: Na średnie i bardzo dobre stanowiska.

Cechy agronomiczne

Termin kłoszenia: 6,0

Wysokość roślin: 7,0

Odporność na wyleganie: 5,0

Dojrzałość: 5,0

Odporność na choroby

Mączniak prawdziwy: 8,0

Rdza karłowa: 4,0

Plamistość siatkowata: 7,0

Rynchosporioza: 8,0

Ramularia: 6,0

Łamliwość podstawy źdźbła: 6,0

Wymagania agrotechniczne

Wymagania glebowe: średnie do wysokich

Zalecana norma wysiewu roślin/m2: 300-330

Ilość wysiewu kg/ha: 160-180


Wyniki podane są w skali od 1 do 9, gdzie 1 to cecha najmniej korzystna, a 9 – najbardziej korzystna.