Łamliwość źdźbłaChoroba zbóżDowiedz się jak prawidłowo rozpoznać łamliwość podstawy źdźbłaTo groźna choroba zbóż, którą należy zwalczać w zabiegu T1. Instytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs pomocny w każdym gospodarstwie.1. Opis chorobyWystępuje w zbożach i w wielu gatunkach traw, często jest mylona z fuzaryjną zgorzelą podstawy źdźbła i korzeni. Plamy występują na pochwie liściowej o barwie brązowo/bursztynowej. Choroba powoduje spadek plonu poprzez zmniejszenie MTZ, a także wyleganie roślin.2. IdentyfikacjaZwracaj uwagę na brązowe plamy na źdźble w fazie BBCH 30-31 (szczegółowe zdjęcia znajdziesz w poradniku). Objawy widoczne są w fazie dojrzałości mlecznej, gdzie pojawiają się rośliny z jasnymi/białymi kłosami. Świadczy to o utrudnionym przewodzeniu składników pokarmowych i wody do kłosa.3. ZwalczanieOdpowiedni dobór odmian o wysokiej odporności, stosowanie płodozmianu i prawidłowej agrotechniki np. uprawa pożniwna i orka, a także stosowanie regulatorów wzrostu pozwoli ograniczyć występowanie łamliwość podstawy źdźbła. Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM