Łamliwość źdźbła

Choroba zbóż
Dowiedz się jak prawidłowo rozpoznać łamliwość podstawy źdźbła
To groźna choroba zbóż, którą należy zwalczać w zabiegu T1. Instytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs pomocny w każdym gospodarstwie.
1. Opis choroby
Występuje w zbożach i w wielu gatunkach traw, często jest mylona z fuzaryjną zgorzelą podstawy źdźbła i korzeni. Plamy występują na pochwie liściowej o barwie brązowo/bursztynowej. Choroba powoduje spadek plonu poprzez zmniejszenie MTZ, a także wyleganie roślin.
2. Identyfikacja
Zwracaj uwagę na brązowe plamy na źdźble w fazie BBCH 30-31 (szczegółowe zdjęcia znajdziesz w poradniku). Objawy widoczne są w fazie dojrzałości mlecznej, gdzie pojawiają się rośliny z jasnymi/białymi kłosami. Świadczy to o utrudnionym przewodzeniu składników pokarmowych i wody do kłosa.
3. Zwalczanie
Odpowiedni dobór odmian o wysokiej odporności, stosowanie płodozmianu i prawidłowej agrotechniki np. uprawa pożniwna i orka, a także stosowanie regulatorów wzrostu pozwoli ograniczyć występowanie łamliwość podstawy źdźbła.

 

Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM