Rdza żółta

Choroba zbóż
Dowiedz się jak prawidłowo rozpoznać rdzę żółtą
Instytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs, który Ci w tym pomoże.
1. Opis choroby
Żółte, małe poduszeczki, które układają się pasowo wzdłuż nerwów liści, można już zobaczyć w fazie krzewienia. W pierwszej fazie tej choroby infekcje występują gniazdowo na polu.
2. Identyfikacja
Rdza żółta atakuje nie tylko liście, ale również kłosy zbóż. Często jest mylona z rdzą brunatną lub karłową. Warunki sprzyjające do rozwoju choroby to wysoka wilgotność i temperatura około 10-15 stopni Celsjusza.
3. Zwalczanie
Niszczenie resztek pożniwnych, optymalny termin siewu lub obniżona norma siewu, to tylko niektóre czynniki ograniczające występowanie choroby. W publikacji znajdziesz szczegółowe informacje.

 

Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM