Rdza żółtaChoroba zbóżDowiedz się jak prawidłowo rozpoznać rdzę żółtąInstytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs, który Ci w tym pomoże.1. Opis chorobyŻółte, małe poduszeczki, które układają się pasowo wzdłuż nerwów liści, można już zobaczyć w fazie krzewienia. W pierwszej fazie tej choroby infekcje występują gniazdowo na polu.2. IdentyfikacjaRdza żółta atakuje nie tylko liście, ale również kłosy zbóż. Często jest mylona z rdzą brunatną lub karłową. Warunki sprzyjające do rozwoju choroby to wysoka wilgotność i temperatura około 10-15 stopni Celsjusza.3. ZwalczanieNiszczenie resztek pożniwnych, optymalny termin siewu lub obniżona norma siewu, to tylko niektóre czynniki ograniczające występowanie choroby. W publikacji znajdziesz szczegółowe informacje. Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM