Sucha zgnilizna kapustnychChoroba rzepakuDowiedz się jak prawidłowo rozpoznać suchą zgniliznę kapustnych.Z roku na rok nasila się występowanie suchej zgnilizny kapustnych, dlatego Instytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs pomocny w każdym gospodarstwie.1. Opis chorobyŹródłem zakażenia roślin przez suchą zgniliznę kapustnych są resztki pożniwne, wysoka wilgotność oraz wiatr, który rozsiewa askospory (zarodniki workowe). Zarodniki te są pierwotnym źródłem infekcji.2. IdentyfikacjaWystępuje na szyjce korzeniowej, liściach, łodygach, a także łuszczynach rzepaku. Suchą zgniliznę można poznać po jasnobrązowych plamach z czarnymi owocnikami grzybów nazywanych piknidiami.3. ZwalczanieUprawa pożniwna, orka, stosowanie Biogen Rewital na rozkład resztek pożniwnych, prawidłowy płodozmian, uprawa odmian o podwyższonej odporności – odmiany z genem RML7, polecane odmiany rzepaku ozimego: LG ABSOLU T, ALEXANDER, LG AUGUSTA, IN V 1188, ARABELLA. Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą