PROCAM Agronomia Sukcesu > E-kurs Rolniczy > Sucha zgnilizna kapustnych

Sucha zgnilizna kapustnych

Choroba rzepaku
Dowiedz się jak prawidłowo rozpoznać suchą zgniliznę kapustnych.
Z roku na rok nasila się występowanie suchej zgnilizny kapustnych, dlatego Instytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs pomocny w każdym gospodarstwie.
1. Opis choroby
Źródłem zakażenia roślin przez suchą zgniliznę kapustnych są resztki pożniwne, wysoka wilgotność oraz wiatr, który rozsiewa askospory (zarodniki workowe). Zarodniki te są pierwotnym źródłem infekcji.
2. Identyfikacja

Występuje na szyjce korzeniowej, liściach, łodygach, a także łuszczynach rzepaku. Suchą zgniliznę można poznać po jasnobrązowych plamach z czarnymi owocnikami grzybów nazywanych piknidiami.

3. Zwalczanie
Uprawa pożniwna, orka, stosowanie Biogen Rewital na rozkład resztek pożniwnych, prawidłowy płodozmian, uprawa odmian o podwyższonej odporności – odmiany z genem RML7, polecane odmiany rzepaku ozimego: LG ABSOLU T, ALEXANDER, LG AUGUSTA, IN V 1188, ARABELLA.

 


Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM