Sucha zgnilizna kapustnychChoroba rzepakuDowiedz się jak prawidłowo rozpoznać suchą zgniliznę kapustnych.Z roku na rok nasila się występowanie suchej zgnilizny kapustnych, dlatego Instytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs pomocny w każdym gospodarstwie.1. Opis chorobyŹródłem zakażenia roślin przez suchą zgniliznę kapustnych są resztki pożniwne, wysoka wilgotność oraz wiatr, który rozsiewa askospory (zarodniki workowe). Zarodniki te są pierwotnym źródłem infekcji.2. IdentyfikacjaWystępuje na szyjce korzeniowej, liściach, łodygach, a także łuszczynach rzepaku. Suchą zgniliznę można poznać po jasnobrązowych plamach z czarnymi owocnikami grzybów nazywanych piknidiami.3. ZwalczanieUprawa pożniwna, orka, stosowanie Biogen Rewital na rozkład resztek pożniwnych, prawidłowy płodozmian, uprawa odmian o podwyższonej odporności – odmiany z genem RML7, polecane odmiany rzepaku ozimego: LG ABSOLU T, ALEXANDER, LG AUGUSTA, IN V 1188, ARABELLA. Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM