Komunikat Fitosanitarny 30 lipca 2018

Trwają żniwa lecz warto się przyjrzeć innym uprawom tak jak: buraka cukrowego i ziemniaka. Pogoda trzyma nam parametry wilgotnościowe (kropla infekcyjna) i temperaturowe co stwarza bardzo dobre warunki infekcji grzybowych oraz rozwoju szkodników szczególnie o aparacie kłująco ssącym ale także gryzącym. Dotyczy to szczególnie na ten czas upraw buraka cukrowego oraz ziemniaka. Jak pogoda może stymulować patogeny to w tym roku przykładem jest kukurydza gdzie mamy na niektórych odmianach bardzo duże porażenie głowni guzowatych kukurydzy. Głównym czynnikiem sprzyjającym infekcjom grzyba i jego rozprzestrzenianiu się są uszkodzenia tkanek roślin po gradobiciu, po żerowaniu szkodników (mszyce, wciornastki, ploniarka zbożówka, przylżeńce) oraz po zabiegach pielęgnacyjnych. Rozwojowi choroby sprzyja również umiarkowanie ciepła i wilgotna pogoda z przelotnymi opadami deszczu, przenawożenie azotem oraz osłabienie roślin przez suszę. Choroba rozwija się najlepiej w temperaturach od 26 do 34°C. Najczęściej zakażeniu ulegają rośliny, gdy osiągną wzrost od 75 do 100 cm.

Co do ochrony i prowadzenia plantacji ziemniaka należy w tych okolicznościach pogody szczególnie zwrócić uwagę na co raz silniejsze porażenie przez zarazę ziemniaka. I tak jak na początku lipca mieliśmy do czynienia z zarazą odmiany łodygowej tak teraz większość infekcji należy do zarazy ziemniaka odm. liściowej. Do tego cały czas w stopniu średnim a lokalnie dużym mamy porażenie przez alternariozę. Oprócz tego proszę zwrócić uwagę na porażenie dolnych liści przez szarą pleśń. Panujące temperatury oraz wahania wilgotnościowe powietrza zwiększają także porażenie całych krzaków ziemniaka przez verticiliozę czy fusarium naczyniowe. Spotyka się większe niż w zeszłych latach porażenia bakteryjne szczególnie przez bakterie Pectobacterium (Erwinia) oraz co jeszcze gorzej dla stanu fitosanitarnego roślin infekcje bakterii Clavibacter. Będzie to od nas wymagało dużego przypilnowania bulw „wchodzących” do magazynu na przechowywanie. Co do szkodników to bardziej w tym roku musimy pilnować żerowania mszyc ziemniaczanych niż stonki ziemniaczanej. Oprócz tego mamy duże obłożenie liści zmienikami (pluskwiaki). Lokalnie w dolnośląskim jak i w południowo-wschodniej części naszego kraju proszę zwrócić uwagę na żerujące rolnice oraz larwy sprężyków (drutowce).

Odnośnie zarazy ziemniaka to proszę pamiętać także, że ta groźna choroba także infekuje plantacje pomidora w polu jak i w szklarniach, tunelach foliowych.

Okres infekcji grzybowych rozpoczyna się już na dobre na plantacjach buraka cukrowego. Tak jak sygnalizowali Doradcy z Grupy Technicznej od 2 tygodni od średniej infekcji na buraczku ćwikłowym mamy zagrożenie plantacji buraka cukrowego na obecność chwościka buraka. Do tego mamy już infekcje brunatnej plamistości liści buraka i szczególnie postępujące zagrożenie w tych temperaturach rdzy buraka. Lokalnie także identyfikujemy mączniaka prawdziwego buraka. Co do szkodników to daliśmy sobie radę z mszycami. Jedynie teraz warto zwracać uwagę na żerujące duże gąsienice piętnówki czy szczególnie błyszczki jarzynówki. Wysoka temperatura w tym roku przyczyniła się także do wzrostu zagrożenia ze strony roztoczy czyli przędziorka chmielowca. Lokalnie w dość dużym nasileniu wystąpił tarczyk mgławy (chrząszcz).

Więcej szczegółów? Zapraszamy do kontaktu z doradcą PROCAM!
 

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie.