KOMUNIKAT FITOSANITARNY 07 sierpnia 2019

Sygnalizujemy bardzo duże zagrożenie ze strony wektorów wirusów (pluskwiaków) o aparacie kłująco ssącym jakimi są mszyce. Szczególnie uczulamy na występowanie na jesieni mszycy brzoskwiniowo ziemniaczanej. Od początku wegetacji w 2019 roku Doradcy PROCAM prowadzili lustracje roślin (brzoskwinia, ziemniaki) na obecność tych szkodników. Doradcy informowali nas o bardzo dobrym przezimowaniu tej mszycy (jaja na pędach brzoskwini jak i na chwastach), a następnie o dużym rozmnożeniu na brzoskwini i przelocie na plantacje ziemniaków. Dlatego też wprowadzone lustracje pozwoliły ustalić prognozowanie krótkoterminowe na dużym poziomie zagrożenia entomologicznego/nalotami tych szkodników na plantacje rzepaku sukcesywnie po siewach i wschodach tej rośliny uprawnej. Obrazuje to jedno z zamieszczonych zdjęć, gdzie naloty szkodnika rejestrujemy już na liścieniach siewki wschodzącego rzepaku.

Przypominamy, że przenoszony wirus na rzepaku to najgroźniejszy z groźnych – czyli wirus żółtaczki rzepy (TuYV). Z prowadzonych rejestracji zagrożenia fitosanitarnego Doradcy PROCAM szczególnie typują województwa północne, zachodnie i centralne. To tam powinniśmy się spodziewać największego zagrożenia ze strony tego groźnego wirusa. Jednak należy być czujnym i zwracać uwagę na te zagrożenia na terenie całej Polski.

Przypominamy, że na te zagrożenia możemy działać dwutorowo. Z jednej strony pomocna jest odmiana rzepaku LG ABSOLUT posiadająca unikalny pakiet odporności na wirusy. Dodatkowo w miejscach wczesnego dojrzewania rzepaku możemy siać odporną na wirusy odmianę ASTANA. Dla odmian podatnych na tego patogena możemy dokonywać zabiegów insektycydowych, zawsze zgodnie z prowadzoną sygnalizacją nalotu tych szkodników na plantacje rzepaku. Na załączonych zdjęciach przedstawiamy także pole po zabiegu insektycydowym na mszyce do kontroli.

 

 

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie.