Komunikat fitosanitarny 29 sierpnia 2018

Grupa Techniczna PROCAM w swoich długoterminowych prognozach fitosanitarnych przewiduje bardzo duże nasilenie szkodników owadzich, tej jesieni, na oziminach.

Szczególną uwagę zwracamy na uprawy ziemniaka, w wyniku panującej w naszym kraju pogody, ma miejsce ponadprzeciętne występowanie letniego pokolenia chrząszczy stonki ziemniaczanej, która przed zejściem do gleby, na zimowe leże, bardzo intensywnie żeruje. Może doprowadzić to do gołożerów! Co gorsza intensywność tego zjawiska dotyczy także bulw ziemniaka. Ten letni żer będzie bardzo źle rzutował na przechowywanie bulw w magazynach – następstwem może być występowanie chorób przechowalnianych, w tym mokrej i suchej zgnilizny, a także zarazie ziemniaka w formie przechowalniczej. Jeśli u Państwa występuje ten problem to proponujemy mieszankę preparatów Apacz 40 g/ha + AlfaCypermetryna 0,1 l/ha, dla lepszej skuteczności z ISOTAK PRO +.

Informujemy, że tam gdzie rzepaki wchodzą w fazę 2-6 liści, więc jest to czas na skracanie, przy którym należy zwrócić uwagę na żerujące szkodniki. Grupa Techniczna PROCAM sygnalizuje narastające naloty i żerowanie – ograniczające fotosyntezę na powierzchni liści, takich szkodników jak: bielinek rzepnik, bielinek kapustnik, tantniś krzyżowiaczek, piętnówki czy larwy błonkówki gnatarza rzepakowego. Narasta też zagrożenie ze strony szkodników glebowych – gąsienice rolnic, szczególnie rolnicy zbożówki oraz zaczynającego swoją ekspansję (od południa naszego kraju) łokasia garbatka.

Ostrzegamy także przed mszycami na rzepakach!  Ten rok sprzyja ekspansji mszycy kapuścianej oraz mszycy brzoskwiniowo ziemniaczanej. Występuje także mączlik warzywny. Zwracamy także uwagę na naloty i szkody jakie wyrządzają pchełkipchełka czarna, pchełka smużkowana, pchełka falistosmuga, a szczególnie pchełka czarnonoga.

Na koniec – przypominamy o ślimakach bezskorupowych i tych ze skorupkami, które szkodzą naszym uprawom.

 

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie.