Pada? Kolekcja szkodników na polach się powiększa… 23 października 2020

Pomimo deszczowych dni, na nudę na naszych polach narzekać nie możemy!

Do szkodników glebowych (rolnice, łokaś garbatek, drutowce, pędraki,  krocionóg piaskowy, stonoga murowa, śmietka kapuściana) w tych przekropnych i ciepłych okolicznościach przyrody dołączają patogeny. Nasilają się one na szczególnie wcześnie sianych pszenicach i jęczmieniu. Na wykonanych przez nas zdjęciach znaleźliśmy już rozwinięte grzybnie, zarówno rdzy jęczmienia, rdzy żółtej czy mączniaka prawdziwego zbóż i traw oraz plamistości siatkowej jęczmienia. Jeżeli obecna pogoda wciąż będzie się utrzymywać to musimy mieć na uwadze jesienne zabiegi fungicydowe.

Nie zapominajmy o ciągłym rozwoju oraz żerowaniu pluskwiaków/mszyc, ale także skoczków, które to należą do wektorów wirusów zarówno na zbożach, jak i na rzepaku. Na zbożach obserwujemy przeloty mszyc, wędrują one z kukurydzy oraz traw na oziminy. Na rzepaku występują dosyć silne naloty mszycy brzoskwiniowo ziemniaczanej oraz żerowanie mszycy kapuścianej. Pogoda sprzyja zarówno infekcji szarej pleśni, jak i suchej zgnilizny rzepaku. Na zakończenie fitosanitarnej wyliczanki na rzepaku sygnalizujemy o ponadprzeciętnym porażeniu przez kiłę kapustnych, która będzie znacznie rzutowała na przezimowanie rzepaku.

Ziemniak schodzący do magazynów czy kopców narażony jest na wszelkiego rodzaju zgnilizny, od suchej zgnilizny do mokrej zgnilizny, a także zarazy ziemniaka. Na zdjęciach przedstawiamy porażenie bulw przez trudnego do zwalczania wirusa Y, który eliminuje bulwę jako sadzeniaka w kolejnym roku. Stonka ziemniaczana znajduje się poniżej 0,7 m, co może wskazywać na zimę ciężką i mroźną.

Przygotowanie naszych ozimin do dobrego przezimowania to w znacznym stopniu także nawożenie dolistne zawierające mikroelementy, w celu m.in. zagęszczenia soków PROLEAF MAX 4.0 oraz wsparcie fizjologii przez stosowanie bioregulatora imPROver PRO+. Przede wszystkim należy przyjrzeć się niedoborom/chorobom fizjologicznym, które męczą rośliny, aby na podstawie oceny makroskopowej prawidłowo przeanalizować braki (najczęściej manganu, molibdenu oraz bardzo potrzebnym borze – zapobieganie dziurze borowej).

Doradcy bacznie obserwujący ogrody, zwracają uwagę na zbiór warzyw i owoców, gdzie na poszczególnych owocach możemy identyfikować patogeny, jak i żery szkodników. Ten rok to duże porażenie przez parcha jabłoni oraz owocówkę jabłkóweczkę. Prawie na wszystkich drzewach i krzewach, zarówno owocowych jak i ozdobnych, występuje porażenie przez mszyce, opuchlaki, jak i ogrodnicę niszczylistkę. Warzywa to wszelkiego rodzaju rdze, plamistości tj. septoriozy, ryzoktoniozy, alternariozy, a także mączniak prawdziwy. Na roślinach kapustowatych natomiast mączlik warzywny i gąsienice bielinka oraz tantnisia krzyżowiaczka. Pamiętajmy szczególnie o iglakach, czyli o zagrożeniu przez czerwce (miseczniki, tarczniki, wełnowce, skorupiki), mszyce, a szczególnie mszycy świerkowej zielonej oraz wszelkiego rodzaju ochojnikach. Pamiętajmy, nie każde nagłe gubienie igieł naszych iglaków jest czymś niebezpiecznym, jest to po prostu pora naturalnej wymiany igliwia.

 

 

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie.