PROCAM Agronomia Sukcesu > Aktualności > Aktualności > Rekord Polski w plonie wiśni – blisko 46 ton z hektara!

Rekord Polski w plonie wiśni – blisko 46 ton z hektara!

1 sierpnia 2025 roku w miejscowości Świężyce (woj. świętokrzyskie) w gospodarstwie  sadowniczym Tomasza Olszewskiego ustanowiono rekord Polski w zbiorze wiśni z jednego hektara. Pod nadzorem Kancelarii Rekordów, przy współpracy z firmami PROCAM, Bio-Lider i Bio-Gen, zebrano plon w wysokości 45 775 kilogramów wiśni z 1 hektara.

Rekord został osiągnięty dzięki wdrożeniu Technologii Hybrydowej, która łączy tradycyjne rozwiązania sadownicze z innowacyjnymi rozwiązaniami biologicznymi. W gospodarstwie stosuje się m.in. kompleksowy program nawożenia Avalon, dostarczający roślinom pełen zestaw makro- i mikroelementów, a także preparaty poprawiające zdrowotność drzew i przyspieszające rozkład resztek po zbiorach. Dużą rolę w przeciwstawianiu się niekorzystnym warunkom atmosferycznym miały preparaty KRIO-FLOR, który skutecznie zwiększa okresową odporność roślin na przymrozki oraz IMPROVER+, który zmniejsza wrażliwość roślin na niekorzystne warunki środowiskowe, takie jak susza, błędy w nawożeniu, zbyt niskie temperatury w okresie wegetacji, śnieg, mróz, gradobicie, susza, choroby grzybowe i bakteryjne oraz inne czynniki wywierające negatywny wpływ na rozwój w czasie wegetacji. Dzięki temu drzewa charakteryzowały się nie tylko obfitym owocowaniem, ale również silnymi, rocznymi przyrostami pędów, co jest kluczowe dla odmiany Łutówka.

– „Sezon był bardzo wymagający, ale współpraca z firmami PROCAM, Bio-Gen oraz Bio-Lider pozwoliła nam osiągnąć wynik porównywalny do zdobycia Mistrzostwa Olimpijskiego w sadownictwie” – podkreśla Tomasz Olszewski.

– „Trzydzieści ton z hektara to świetny rezultat, czterdzieści jest wybitne, ale 45 ton to już absolutny top. Teraz celujemy w przekroczenie granicy 50 ton” – dodał pan Tomasz.

Przedstawiciele firm partnerskich zaznaczają, że sukces jest efektem wieloletniej, konsekwentnej pracy, wdrażania nowoczesnych technologii i rosnącej świadomości zarówno producentów, jak i konsumentów. Wspólnym celem jest dalszy rozwój zrównoważonego sadownictwa w Polsce.