Kurzyślad polny Chwasty Kurzyślad polny – charakterystykaKurzyślad polny (Anagallis arvensis/Lysimachia arvensis) to pospolicie występująca w naszym kraju roślina jednoroczna z rodziny pierwiosnkowatych. Można ja spotkać zarówno na terenach nizinnych, jak i w niższych położeniach górskichJak wygląda kurzyślad polny?Kurzyślad polny ma wznoszącą się lub płożącą czterokanciastą łodygę, zazwyczaj rozgałęzioną w dolnej części. Z łodygi mogą wyrastać korzenie. Liście kształtu jajowatego lub podłużnie jajowatego, siedzące, pokryte od spodu ciemnymi plamkami o unerwieniu kojarzącym się z kurzą stopą. Płatki kwiatów najczęściej są czerwone, zachodzące na siebie. Kwiaty mają średnicę około 8 mm i są samopylne. Zamykają się one w nocy i w czasie pochmurnej pogody. Owocem jest kulista torebka, w której znajdują się nasiona.Siewki kurzyśladu mają łodyżkę pod liścieniami długości 5-8 mm, koloru zielonego, żółtawego czasem przebarwioną na brunatno. Liścienie jajowato-lancetowate z krótkimi ogonkami, ciemnozielone i błyszczące. Pierwsze liście właściwe osadzone na krótkich ogonkach, szerokojajowate, późniejsze już osadzone.Okres i miejsce występowania kurzyśladu polnegoKurzyślad polny preferuje gleby świeże, od umiarkowanie ubogich po gleby zasobne w składniki pokarmowe, z preferencją w kierunku gleb gliniastych. Może występować w glebach od umiarkowanie kwaśnych po zasadowe.Kiedy może się pojawić kurzyślad polny?Pierwsze rośliny pojawiają się na wiosnę i pochodzą z nasion, które przetrzymały zimę w glebie. Zakwitają relatywnie szybko i wytwarzają owoce, które z uwagi na swój kształt mogą być przetaczane po glebie przez wiatr.Kurzyślad polny – szkodliwośćZ uwagi na swoją wielkość kurzyślad polny rzadko kiedy stanowi bezpośrednie zagrożenie dla upraw, w szczególności, że preferuje lekki półcień, jaki dają mu gatunki uprawne.Ważną informacją jest to, że kurzyślad polny jest rośliną trującą zawierającą liczne związki chemiczne, m.in. takie jak saponiny, glikozydy, kwasy organiczne. Powoduje on zatrucia pokarmowe u zwierząt, które go spożyły. Stosowany w dawnej fitoterapii jako remedium m.in. na choroby wątroby i nerek.Kurzyślad polny – zapobieganieW zapobieganiu występowania tego gatunku pomocne są zabiegi takie jak uprawa mechaniczna, która niszczy siewki i młode rośliny oraz ściółkowanie, które odcina im dostęp światła.Kurzyślad polny – zwalczanieDo zwalczania dorosłych roślin kurzyśladu konieczna może być głęboka orka. Chemiczne zwalczanie kurzyśladu można wykonać razem ze zwalczaniem innych gatunków chwastów dwuliściennych w najważniejszych uprawach rolniczych. Wybór środków, które działają na kurzyślad polny jest duży.Skuteczne środki na kurzyślad polnyBy zwalczyć kurzyślad polny, warto sięgnąć po środki zawierające takie substancje aktywne jak: amidosulfuron, chlomazon, dikamba, fenoksaprop-P etylu, florasulam, flurochloridon, fluroksypyr, foramsulfuron, imazamoks, jodosulfuron metylosodowy, MCPA (kwas 4-chloro-2-metylofenoksyoctowy), meptyl, mezotrion, nikosulfuron, pinoksaden, pirydat, terbutylazyna, tienkarbazon metylu.Część z wymienionych powyżej substancji aktywnych występuje w produktach zawierających po kilka z nich.Jakie uprawy atakuje kurzyślad polny?Kurzyślad polny atakuje niemalże wszystkie uprawy, zarówno polowe jare i ozime, a także uprawy ogrodnicze oraz ogrody. Kurzyślad polny – cykl rozwojowyNasiona kurzyśladu kiełkują na wiosnę, kiedy to temperatura sięgnie 2-5°C, choć optymalna waha się w zakresie od 7 do 20°C. Kwitnienie zaczyna już od maja i trwa ono nawet do października. W tym czasie pojedyncza roślina jest w stanie wydać do kilkuset nasion. Nasiona te zimują w glebie.Przyczyny rozwoju kurzyśladu polnegoKurzyślad polny jest jednorocznym chwastem, który może stanowić problem w uprawach rolnych i ogrodach. Jego rozwój jest często wynikiem zaniedbań w pielęgnacji gleby oraz niewłaściwego zwalczania chwastów.Jakie są skutki rozwoju kurzyśladu polnego?Z uwagi na niewielką zdolność do konkurowania z roślinami uprawnymi, skutki rozwoju kurzyśladu polnego bezpośrednio dla upraw zazwyczaj będą niewielkie. Jednakże zagrożenie może wystąpić w przypadku wypasu zwierząt na polach obsianych np. zbożami czy mieszankami na skarmianie, gdzie występuje ten chwast.Czytaj więcej Polecane produkty LABRADOR EXTRA 50 ECSzczegółyKRUM 800SzczegółyETAMOR 500 SCSzczegółyTOPKATSzczegółyHALVETICSzczegółyPREMIER D 750 SLSzczegółyPremier 750 SLSzczegółyPremier 300 SLSzczegóły