Pierwsze naloty chowacza brukiwaczka 18 marca 2020

Pierwsze naloty chowacza brukwiaczka w miejscowości Ciepłowody w powiecie ząbkowickim w województwie Dolnośląskim. Ponieważ kolejnego szkodnika wyłapano w miejscowości Łebcz w powiecie puckim (w południe przy temperaturze 13°C na plantacji o dużej ilości kwitnących rzepaków – chwasty rzepak jary) możemy przypuszczać, że w południe podczas najwyższych temperatur i operacji słońca mamy, w pasie od południa w kierunku północnym w pasie zachodnim naszego pięknego kraju, pierwsze wyloty tego tak groźnego szkodnika w uprawie rzepaku. Proszę się nie sugerować porannymi przymrozkami, najważniejsze są temperatury w południe. Bądźmy czujni ! Oprócz tego proszę zobaczyć na plantację, gdzie na dzień dzisiejszy kwitną rzepaki (najprawdopodobniej jary) gdzie mamy wylot już pszczoły miodnej a także pożytecznych biedronek. Zwracajmy uwagę na takie wyloty podczas dziennych zabiegów insektycydowych.

Do tego w glebie można znaleźć w dalszym ciągu żerujące larwy łokasia garbatka ale i nie tylko dżdżownice w tym wieloszczety czyli pożyteczne wazonkowce. Chwasty, które w normalnej zimie (niskie temperatury) powinny zniknąć, przemarznąć poniżej zdjęcia jak wgląda na polach rzodkiew świrzepa. Ostatnio występujące niskie temperatury spowodowały infekcje przez szarą pleśń (dużych wyrośniętych egzemplarzy) ale sądzimy, że tutaj nie dojdzie do dużej ekspansji tego padlinożercy.

Od początku tego tygodnia Doradcy z Grupy Technicznej PROCAM oraz BIO-GEN lustrują pola zeszłorocznej kukurydzy pod kątem zasiedlenia przez zimujące gąsienice omacnicy prosowianki. Wczorajsze meldunki jednak nie napawają optymizmem. Gąsienice (na badanych polach) bardzo dobrze przezimowały i istnieje niebezpieczeństwo, że w tym roku będziemy mieli bardzo dużą gradację tego groźnego szkodnika w uprawie kukurydzy.

Masz pytania odnośnie doradztwa w uprawach? Zapraszamy do kontaktu z Doradcami PROCAM.

 

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie.