Rekordowy plon czarnej porzeczki w gospodarstwie Jarosława Peczki 19 sierpnia 2025 W gospodarstwie sadowniczym prowadzonym przez Jarosława Peczkę w dniu 2 lipca 2025 roku padł rekord plonowania czarnej porzeczki – to najwyższy zbiór w skali Polski, a być może nawet świata, osiągnięty na powierzchni 1 ha. Dokonano tego dzięki zastosowaniu zaawansowanych technologii uprawy oraz doradztwa agronomicznego przy udziale m.in. firm BIO-GEN, Bio-Lider oraz PROCAM, co umożliwiło maksymalizację plonów.Nowoczesna technologia, oparta na podejściu hybrydowym (łączącym konwencjonalne nawożenie i ochronę plantacji z mikrobiologią) pozwoliła uzyskać rekordowo wysoki plon z 1 ha, wynoszący 19 813 kg. Taki wynik, osiągnięty na glebach klasy III, IV i V, w bardzo trudnym sezonie, jakim był rok 2025, jest niezwykle imponujący.Rekord został potwierdzony pod nadzorem dwóch sędziów z Kancelarii Rekordów.Staranne nawożenie, pielęgnacja oraz kontrola warunków uprawy pozwoliły osiągnąć wyjątkowy wynik. Do sukcesu przyczynił się m.in. produkt Krio-Flor, zastosowany w okresie przymrozków, gdy temperatury spadały nawet do -8°C. Oprysk wykonano dwukrotnie, w odstępie siedmiu dni, co skutecznie zabezpieczyło rośliny i zminimalizowało straty spowodowane mrozem.Sucha i zimna wiosna sprawiła, że zastosowane nawozy mineralne w formie granul pozostały pod krzewami aż do zbioru i nie zostały w pełni wykorzystane przez rośliny.Właśnie dlatego kluczowe okazało się wczesnowiosenne zastosowanie takich produktów jak AzotoPower i FosfoPower, które zapewniły odpowiednią ilość azotu i fosforu, niezależnie od ograniczonej dostępności składników z nawozów mineralnych. Dodatkowo zastosowano Rewital PRO+, który poprawia strukturę gleby oraz warunki dla rozwoju systemu korzeniowego. Preparat przyspiesza również procesy mineralizacji, dzięki czemu zapobiega gniciu i butwieniu opadłych liści i owoców, tym samym ograniczając miejsce bytowania patogenów odglebowych.Kolejnym kluczowym produktem była Baktotarcza S – probiotyk dla roślin, zastosowany trzykrotnie w sezonie. Wzmocnił on kondycję krzewów, poprawiając ich zdrowotność oraz przyspieszając metabolizm, co ograniczyło akumulację pozostałości substancji aktywnych (MRL).Niezastąpionym elementem technologii był również ImPROver+, sprawdzony stymulator wzrostu roślin. Zwiększa on wigor i odporność na stres, a dodatkowo wspiera regenerację po skutkach mrozu, gradu czy mechanicznych uszkodzeniach związanych z zabiegami pielęgnacyjnymi.Gospodarstwo pana Jarosława Peczki znajduje się w miejscowości Józefów (województwo łódzkie). Pan Jarosław od wielu lat specjalizuje się w uprawie czarnej porzeczki, prowadząc produkcję na łącznej powierzchni 70 ha. Zbiory są przeznaczane do przetwórstwa przemysłowego i wykonywane przy użyciu kombajnów.Polska od lat plasuje się wysoko w światowych rankingach produkcji rolniczej, odpowiadając nawet za 1/3 globalnej produkcji czarnej porzeczki.Rekord ustanowiony w gospodarstwie Jarosława Peczki wyznacza nową jakość w branży jagodowej, potwierdzając znaczenie innowacyjnych technologii oraz świadomość, jak istotne jest dbanie zarówno o jakość i zdrowotność plonu, jak i o środowisko oraz glebę.Tegoroczny sezon pokazał również, jak ogromną rolę odgrywa mikrobiologia – wciąż niedoceniana przez wielu ogrodników, a stająca się kluczowym elementem strategii prowadzącej do rekordowych plonów. Pozostałe aktualności Rekord Polski w plonie wiśni – blisko 46 ton z hektara! więcej... Pomóżmy Michałowi wrócić do pełni życia! więcej... Mechanizm działania fungicydów wgłębnych – kiedy i w jakich uprawach je stosować? więcej... Podział herbicydów – rodzaje, klasyfikacja i zakres stosowania więcej... Zaawansowana agrotechnika w uprawach jagodowych – szkolenie Procam i Biogen w rejonie Grójca więcej... Sygnalizacja wylotów śmietki kapuścianej. Delia STOP. Mikrobiologiczna stymulacja regeneracji i rozwoju roślin uszkodzonych przez śmietkę kapuścianą więcej... Wielki finał PROCAM CUP 2025 za nami! GKS Chynów najlepszy w Polsce więcej... Warsztaty polowe PROCAM – Karolewo 2025 więcej... Wspieramy rozwój – Aleksandra Konara i Caliente na drodze do wyższych klas! więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą
Zaawansowana agrotechnika w uprawach jagodowych – szkolenie Procam i Biogen w rejonie Grójca więcej...
Sygnalizacja wylotów śmietki kapuścianej. Delia STOP. Mikrobiologiczna stymulacja regeneracji i rozwoju roślin uszkodzonych przez śmietkę kapuścianą więcej...