PROCAM Agronomia Sukcesu > Aktualności > Aktualności > Rekordowy plon czarnej porzeczki w gospodarstwie Jarosława Peczki

Rekordowy plon czarnej porzeczki w gospodarstwie Jarosława Peczki

W gospodarstwie sadowniczym prowadzonym przez Jarosława Peczkę w dniu 2 lipca 2025 roku padł rekord plonowania czarnej porzeczki – to najwyższy zbiór w skali Polski, a być może nawet świata, osiągnięty na powierzchni 1 ha. Dokonano tego dzięki zastosowaniu zaawansowanych technologii uprawy oraz doradztwa agronomicznego przy udziale m.in. firm BIO-GEN, Bio-Lider oraz PROCAM, co umożliwiło maksymalizację plonów.

Nowoczesna technologia, oparta na podejściu hybrydowym (łączącym konwencjonalne nawożenie i ochronę plantacji z mikrobiologią) pozwoliła uzyskać rekordowo wysoki plon z 1 ha, wynoszący 19 813 kg. Taki wynik, osiągnięty na glebach klasy III, IV i V, w bardzo trudnym sezonie, jakim był rok 2025, jest niezwykle imponujący.
Rekord został potwierdzony pod nadzorem dwóch sędziów z Kancelarii Rekordów.

Staranne nawożenie, pielęgnacja oraz kontrola warunków uprawy pozwoliły osiągnąć wyjątkowy wynik. Do sukcesu przyczynił się m.in. produkt Krio-Flor, zastosowany w okresie przymrozków, gdy temperatury spadały nawet do -8°C. Oprysk wykonano dwukrotnie, w odstępie siedmiu dni, co skutecznie zabezpieczyło rośliny i zminimalizowało straty spowodowane mrozem.

Sucha i zimna wiosna sprawiła, że zastosowane nawozy mineralne w formie granul pozostały pod krzewami aż do zbioru i nie zostały w pełni wykorzystane przez rośliny.

Właśnie dlatego kluczowe okazało się wczesnowiosenne zastosowanie takich produktów jak AzotoPower i FosfoPower, które zapewniły odpowiednią ilość azotu i fosforu, niezależnie od ograniczonej dostępności składników z nawozów mineralnych. Dodatkowo zastosowano Rewital PRO+, który poprawia strukturę gleby oraz warunki dla rozwoju systemu korzeniowego. Preparat przyspiesza również procesy mineralizacji, dzięki czemu zapobiega gniciu i butwieniu opadłych liści i owoców, tym samym ograniczając miejsce bytowania patogenów odglebowych.

Kolejnym kluczowym produktem była Baktotarcza S – probiotyk dla roślin, zastosowany trzykrotnie w sezonie. Wzmocnił on kondycję krzewów, poprawiając ich zdrowotność oraz przyspieszając metabolizm, co ograniczyło akumulację pozostałości substancji aktywnych (MRL).
Niezastąpionym elementem technologii był również ImPROver+, sprawdzony stymulator wzrostu roślin. Zwiększa on wigor i odporność na stres, a dodatkowo wspiera regenerację po skutkach mrozu, gradu czy mechanicznych uszkodzeniach związanych z zabiegami pielęgnacyjnymi.

Gospodarstwo pana Jarosława Peczki znajduje się w miejscowości Józefów (województwo łódzkie). Pan Jarosław od wielu lat specjalizuje się w uprawie czarnej porzeczki, prowadząc produkcję na łącznej powierzchni 70 ha. Zbiory są przeznaczane do przetwórstwa przemysłowego i wykonywane przy użyciu kombajnów.

Polska od lat plasuje się wysoko w światowych rankingach produkcji rolniczej, odpowiadając nawet za 1/3 globalnej produkcji czarnej porzeczki.

Rekord ustanowiony w gospodarstwie Jarosława Peczki wyznacza nową jakość w branży jagodowej, potwierdzając znaczenie innowacyjnych technologii oraz świadomość, jak istotne jest dbanie zarówno o jakość i zdrowotność plonu, jak i o środowisko oraz glebę.

Tegoroczny sezon pokazał również, jak ogromną rolę odgrywa mikrobiologia – wciąż niedoceniana przez wielu ogrodników, a stająca się kluczowym elementem strategii prowadzącej do rekordowych plonów.