WARSZTATY-POLOWE

Warsztaty Polowe Lubiechnia Wielka 12 kwietnia 2019

Relacja z drugich w tym sezonie Warsztatów Polowych regionu zachodnie pomorze i lubuskie, mianowicie gościliśmy w gospodarstwie Braci Bronisława i Wojciecha Dereniów w miejscowości Lubiechnia Wielka.

Tak, tak to nie przypadek ale rodzina oprócz gospodarstwa zajmuje się produkcją nalewki właśnie z Derenia Jadalnego, czyli dereniówki „Królowej Nalewek” której wszyscy obecni na spotkaniu mogli skosztować.
Spotkanie rozpoczął krótkim przemówieniem Dyrektor Adrian Sosnowski, który przedstawił program oraz prelegentów i powitał przybyłych rolników. Doradca Michał Pawłowski wspomniał o uprawie kukurydzy i projekcie pod nazwą Kukurydza dla Ekspertów, czyli wspólne przedsięwzięcie firm Limagrain, Biogen i PROCAM.

Kierownik oddziału Paweł Pędziwiatr szczegółowo przedstawił technologię nawożenia i ochrony zbóż i rzepaku zastosowaną zarówno w gospodarstwie jak i na poletkach pokazowych. Po pilnym wysłuchaniu zgromadzeni wybrali się na pola, gdzie wszyscy mogli obejrzeć odmiany zbóż z palety PROCAM jęczmiona Saturn oraz Estoria, pszenżyta Sekret oraz Trapero i pszenic takich odmian jak Findus, Gustav, Emilio oraz nowość najwcześniejsza odmiana Faustus.

Zobaczyliśmy również odmiany rzepaku ozimego takie jak populacyjna Arabella oraz mieszańcowe Alexander, Hamilton i LG Absolut. Specjalista agronomii Paweł Pędziwiatr opowiedział szczegółowo o wszystkich naszych odmianach oraz dokonał bardzo ciekawej oceny fitosanitarnej i odpowiadał na ciekawe pytania naszych klientów dotyczące regulacji łanu, efektów fitotoksyczności pomrozowych czy zabiegów herbicydowych i fungicydowych.

Klienci mogli również posłuchać dwóch specjalistów z firm zaprzyjaźnionych. Radosław Wojciech z firmy Biogen przedstawił biostymulator na anomalie temperaturowe w zbożach w postaci stymulatora Improver i wspomniał o biologicznym preparacie Ostrinia Stop na omacnicę prosowiankę w uprawie kukurydzy. Z firmy FCA Waldemar Bajek zasygnalizował zastosowanie preparatu Calkorium na rzepaki, które zostały pokiereszowane przez ostatnie przymrozki, wspomniał również o zastosowaniu nawozu PROSAN w rzepaku już jesienią, czym przykuł uwagę wszystkich zainteresowanych rolników bynajmniej teraz w obliczu dyrektywy azotanowej.
Po wszystkim wszyscy rozgrzali się żurkiem oraz osłodzili przepysznym ciastem drożdżowym.