Choroby patogeniczne żyta 16 lipca 2019 Przedstawiamy kilka chorób, którym niekiedy nie poświęcamy należytej uwagi, a są one nosicielami wielu groźnych chorób patogenicznych, które w dużym stopniu ograniczają plon. Także w tym miejscu warto zwrócić uwagę na skuteczną ochronę przed tymi patogenami.Poniżej znajdują się zdjęcia poglądowe rdzy źdźbłowej zbóż i traw (Puccinia graminis) gdzie grzyb jest pasożytem bezwzględnym. Przypominamy, że tak jak w większości rdzy jest to rdza dwudomowa. Żywicielem pośrednim jest berberys i machonia.Rdza brunatna żyta (Puccinia recondita f. sp. secalis) jest najgroźniejszym patogenem żyta i szczególnie rozwija się w ciepłe lata. Jest także rdzą dwudomową. Pośrednim żywicielem jest farbownik lekarski.Tak jak w przypadku innych rdzy, pod koniec zjadliwości patogena, pojawiają się czarne punkty czyli teliospory.Rdza źdźbłowa zbóż i trawRdza źdźbłowa zbóż i trawRdza źdźbłowa zbóż i traw oraz pryszczarek zbożowyRdza źdźbłowa zbóż i traw, teleutosporyRdza źdźbłowa zbóż i traw, pośredni żywiciel berberysRdza źdźbłowa zbóż i trawRdza brunatna żytaRdza brunatna żytaRdza brunatna żyta Pozostałe aktualności Odzyskiwanie Składników Pokarmowych z Resztek Pożniwnych – Audycja 5 minut dla Sadownika i Rolnika więcej... Na co zwrócić uwagę przy wyborze odmiany rzepaku? – Audycja 5 minut dla sadownika i rolnika. więcej... Podopieczna PROCAM zdobywa 3 i 5 miejsce w zawodach jeździeckich. więcej... Nowy rekord Polski w Grecji ? Zobacz jak to osiągnęliśmy ! więcej... Uprawa truskawki co po zbiorach? – Audycja 5 minut dla sadownika i rolnika. więcej... Warsztaty polowe w miejscowości Mirowice. więcej... Przygotowanie pod kątem zasiewu i odżywianie ozimin – Audycja 5 minut dla sadownika i rolnika więcej... Odżywianie dolistne w sadach i jagodnikach – 5 minut dla sadownika i rolnika więcej... PROCAM obchodzi swoje 20 urodziny ! więcej... Zarządzaj zgodąAby zapewnić jak najlepsze wrażenia, korzystamy z technologii, takich jak pliki cookie, do przechowywania i/lub uzyskiwania dostępu do informacji o urządzeniu. Zgoda na te technologie pozwoli nam przetwarzać dane, takie jak zachowanie podczas przeglądania lub unikalne identyfikatory na tej stronie. Brak wyrażenia zgody lub wycofanie zgody może niekorzystnie wpłynąć na niektóre cechy i funkcje.FunkcjonalneFunkcjonalneZawsze aktywnePrzechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.PreferencjePreferencjePrzechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.StatystykaStatystykaPrzechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych.Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.MarketingMarketingPrzechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.Zarządzaj opcjamiZarządzaj serwisamiZarządzaj {vendor_count} dostawcamiPrzeczytaj więcej o tych celachAkceptujęOdmówZobacz preferencjeZapisz preferencjeZobacz preferencje{title}{title}{title}Zarządzaj zgodą
Odzyskiwanie Składników Pokarmowych z Resztek Pożniwnych – Audycja 5 minut dla Sadownika i Rolnika więcej...
Na co zwrócić uwagę przy wyborze odmiany rzepaku? – Audycja 5 minut dla sadownika i rolnika. więcej...
Przygotowanie pod kątem zasiewu i odżywianie ozimin – Audycja 5 minut dla sadownika i rolnika więcej...