PROCAM Agronomia Sukcesu > Chwasty > Śmietka kapuściana

Śmietka kapuściana
Chwasty

Delia radicum

Śmietka kapuściana – charakterystyka

Śmietka kapuściana to szkodnik roślin kapustnych z rodziny muchówek. Wyróżnia ją czerwona plamka na srebrzystym czole. Stadium wyrządzającym największe szkody są larwy.

Objawy występowania śmietki kapuścianej

Na roślinach atakowanych przez śmietkę kapuścianą można zauważyć żółknięcie i zasychanie, co może być alarmującym sygnałem dla rolników. Rany na korzeniach spowodowane żerowaniem larw, prowadzą do zbrunatnień, deformacji i niedorozwoju korzeni.

Jak wygląda śmietka kapuściana?

Dorosła śmietka kapuściana dorasta do 6 mm i ma charakterystyczną czerwoną plamkę na srebrzystym czole. Larwy śmietki kapuścianej osiągają podobne rozmiary, są kremowe, nie posiadają odnóży i są wyposażone w haki gębowe.

Okres i miejsce występowania śmietki kapuścianej

Śmietka kapuściana pojawia się zazwyczaj w sierpniu i wrześniu, w miejscach, gdzie wcześniej rosły lub obecnie rosną warzywa kapustne.

Kiedy może się pojawić śmietka kapuściana?

Rozwojowi śmietki kapuścianej sprzyja temperatura powietrza w zakresie 15–25°C oraz wilgotność powietrza na poziomie 80–100%. 

Śmietka kapuściana – szkodliwość

Śmietka kapuściana może być bardzo szkodliwa dla upraw, prowadząc do poważnych uszkodzeń korzeni roślin oraz obniżenia plonów. Szczególnie duże zagrożenie stanowi żerowanie larw III pokolenia, które atakuje młody rzepak ozimy.

Śmietka kapuściana – zapobieganie

Aby zapobiec szkodom spowodowanym przez śmietkę kapuścianą, należy regularnie lustrować plantację i natychmiastowo reagować. Pułapka na śmietkę kapuścianą to dobry sposób na monitoring, który pozwala na szybkie wykrycie szkodnika.

Śmietka kapuściana – zwalczanie

Zwalczanie śmietki kapuścianej może być skuteczne dzięki odpowiednio dobranym preparatom chemicznym, stosowanym zaraz po przekroczeniu progu szkodliwości – 1 złapana muchówka na 3 dni. W ramach stymulacji regeneracji i rozwoju roślin uszkodzonych przez śmietkę kapuścianą warto zastosować środki mikrobiologiczne.

Śmietka kapuściana – czym zwalczyć?

W zwalczaniu śmietki kapuścianej w kapuście skuteczne będą środki z acetamiprydem. Pułapka na śmietkę kapuścianą jest dobrym rozwiązaniem w ochronie rzepaku.

Jakie uprawy atakuje śmietka kapuściana?

Śmietka kapuściana w rzepaku i kapuście pojawia się najczęściej, jednak może się pojawić we wszystkich roślinach kapustnych.

Śmietka kapuściana – cykl rozwojowy

Cykl rozwojowy śmietki kapuścianej trwa ok. 7–8 tygodni. Samica w sierpniu i wrześniu składa ok. 100 jaj, najczęściej wokół szyi korzeniowej roślin, z których po 4–8 dniach wylęgają się larwy. Rozpoczynają one żer zaraz po wykluciu.

Jakie są przyczyny rozwoju śmietki kapuścianej?

Do rozwoju śmietki kapuścianej przyczynia się wysoka temperatura powietrza oraz wilgotność.

Jakie są skutki rozwoju śmietki kapuścianej?

Skutkami żerowania śmietki kapuścianej są uszkodzenia korzeni, obniżenie plonów oraz ryzyko infekcji grzybowych i bakteryjnych.

Bibliografia

  • Rogowska, M. (2012). Śmietka kapuściana. Owoce, Warzywa, Kwiaty, (04).
  • Kalinowski, M. (2016). Śmietka kapuściana. Tygodnik Poradnik Rolniczy, (35).
  • Rogowska, M., Wrzodak, R., Lewandowski, A., & Woszczyk, K. (2014). Efficacy of cabbage root fly (Delia radicum L.) control based on monitoring system in cabbage crops.  Skuteczność zwalczania śmietki kapuścianej (Delia radicum L.) w uprawach kapusty głowiastej na podstawie monitoringu. Progress in Plant Protection, 54(1), 84-87.
  • Mrowczynski, M., & Wachowiak, H. (2009). Śmietka kapuściana – groźny szkodnik rzepaku. Farmer, (23. Dodatek Ochrona Roślin).
  • Wrzodak, R., Woszczyk, K., Lewandowski, A., & Rybczyński, D. (2015). Ustalenie optymalnego terminu wykonania zabiegu zwalczania śmietki kapuścianej (Delia radicum L.) na podstawie monitoringu. Progress in Plant Protection, 55(3).
  • Mrowczynski, M., & Wachowiak, H. (2015). Jesienne zwalczanie śmietki kapuścianej. Farmer, (10).
  • Kalinowski, M. (2015). Biologia śmietki kapuścianej. Tygodnik Poradnik Rolniczy, (34).
  • Wrzodak, R. (2004). Biologiczna i chemiczna ochrona warzyw kapustnych przed śmietka kapuściana [Delia radicum L.]. Nowości Warzywnicze, 39, 169-173.
Czytaj więcej