Żerujące larwy śmietki

Śmietka na celowniku 04 lipca 2018

Śmietka na celowniku

Jak poradzić sobie ze śmietką kapuścianą i zrobić to zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa? Szkodnik ten szczególnie groźny jest w rzepaku, a także w warzywach: kapuście, brokule i brukwi.

Ślady bytowania

Żółknięcie i zasychanie roślin to groźny sygnał, choć „może to być niekoniecznie śmietka”. Powinien on jednak włączyć w naszych głowach alarm, bo coś złego z rośliną się dzieje. Trzeba zdiagnozować – co?.

Aby ułatwić sobie identyfikacje oraz prognozę jego szkodliwości, należy wystawić pułapki zapachowo-pokarmowe.
Są to żółte walce, mające w środku wymienny pojemnik. Należy je wystawić na plantacji rzepaku od tej strony, gdzie rzepak rósł wcześniej lub gdzie obecnie są warzywa kapustne. Następnie monitorujemy codziennie i zliczamy wyłapane muchówki. Próg ekonomicznej szkodliwości
w rzepaku to 1 złapana muchówka na 3 dni.

Objawy żerowania

Na korzeniu odnajdujemy głębokie, wygryzione przez larwy rany. Łatwo dostrzec zbrunatniałą tkankę roślinną oraz deformację i niedorozwój korzeni. W skrajnych przypadkach system korzeniowy odpada przy próbie wyciągnięcia rośliny z ziemi. Rany stają się furtką do kolejnych infekcji, zarówno grzybowych, jak i bakteryjnych. Stanowią też łakomy kąsek dla pchełek
i chowacza galasówka.

Co ważne, żerowanie larw III pokolenia w danym roku, czyli tego, które atakuje młody rzepak ozimy, stanowi o tyle duże zagrożenie, że ma pośredni wpływ na przezimowanie roślin.

Co to jest?

Śmietka kapuściana jest muchówką, charakteryzującą się czerwoną plamką na srebrzystym czole. Dorasta do 6 mm, ale szkodliwe są nie owady dorosłe, lecz żerujące larwy. Samica składa nawet 100 jaj w sierpniu i wrześniu. Lokuje je najczęściej wokół szyi korzeniowej roślin kapustnych. Larwy wylęgają się po 4-8 dniach i natychmiast rozpoczynają swą niszczycielską działalność, kierując się ku podziemnej części rośliny. Są one łatwo rozpoznawalne: barwę mają żółto-kremową, nie mają wykształconej głowy ani nóg. Aparat gębowy wyposażony jest w tzw. haki gębowe.

Jak podkreślają Doradcy PROCAM, ostatnie lata, a w szczególności jesień 2015, obfitowały
w śmietkę oraz związane z nią problemy. Porażenie wahało się od 5 do 35%, a lokalnie do 50%. Szkodnik ten występował w całym kraju. W skrajnych przypadkach widoczne były całe pola z uszkodzonymi roślinami.

Rozwiązanie

Sposobem na śmietkę, polecanym przez Doradców PROCAM jest produkowany przez Przedsiębiorstwo Wdrożeń i Zastosowań Biotechnologii i Inżynierii Genetycznej BIO-GEN preparat Delia Stop.

Produkt ten przeznaczony jest do higienizacji środowiska upraw roślin kapustnych. Wyciągi roślinne i bakterie zawarte w nim regulują rozwój mikroflory na korzeniach, łodygach i liściach roślin, powodując, że roślina jest znacznie mniej atrakcyjna dla owadów. Dodatkowo Delia Stop tworzy niekorzystne dla rozwoju larw śmietki kapuścianej warunki w glebie, co ogranicza jej szkodliwość w przypadku III pokolenia atakującego młody rzepak ozimy.

Jak stosować?

Preparat Delia Stop stosujemy doglebowo bezpośrednio przed siewem lub nalistnie, do fazy 2-4 liści właściwych rzepaku. Jak wynika z doświadczeń, przy zastosowaniu preparatu Delia Stop przedsiewnie lub w fazie jego liścieni, skuteczność jego działania wynosiła ponad 70% co jest doskonałym wynikiem. Po zastosowaniu tego zabiegu dwukrotnie (doglebowo i powschodowo
w fazie 2 liści rzepaku), odsetek zainfekowanych roślin spadł o kolejne 10 %. Oznacza to więc skuteczność na poziomie 84% w porównaniu do kontroli.