Procam Aktualności

Omacnica prosowianka – sygnalizacja

W Polsce najgroźniejszymi szkodnikami spotykanymi na plantacjach kukurydzy są: szkodniki glebowe (drutowce, lenie, pędraki, rolnice), mszyce, omacnica prosowianka, gąsienice z rodziny zwójkowatych oraz muchówki (ploniarka zbożówka, śmietka kiełkówka), a także ślimaki. Szczególną uwagę podczas zwalczania szkodników trzeba zwrócić na żerujące chrząszcze. Na pędach, korzeniach jak i kolbach kukurydzy co raz więcej identyfikujemy groźnych szkodników, które

więcej...

KOMUNIKAT FITOSANITARNY

CHOROBY ZBÓŻ Oprócz występujących na liściach zbóż chorób pszenicy takich jak rdza brunatna, rdza żółta, DTR czy septorioza można w tym roku identyfikować także specyficzne zgniłozielone plamy obejmujące prawie całą szerokość liści, których bok ulega wyraźnej deformacji. Rożne gatunki grzybów fuzarioz (jak chociażby Fusarium culmorum czy Microdochium nivale), wywołują choroby do końca okresu wegetacji (fuzarioza

więcej...

KOMUNIKAT FITOSANITARNY

ZBOŻA i RZEPAK Na zbożach oraz rzepaku rejestrujemy tylko agrofagi, bez możliwości ich czynnej ochrony. W miejscach, w których były prowadzone doświadczenia i kontrole, widać dobrze wykonaną pracę ochrony roślin. Sprawdzajmy jak wyglądają plantacje po wykonanych zabiegach na zgniliznę twardzikową, ochronę przed fusarium kłosa, a także czy dobrze skróciliśmy źdźbła, które nie wywróciły się w

więcej...

Finał Dni Pola

Zakończyły się spotkania z cyklu Dni Pola PROCAM 2019. Pogoda oraz frekwencja dopisały. Jak co roku, finał odbył się w Stanowie (k. Dzierzgonia, woj. pomorskie) według schematu, którego początkiem było przywitanie Gości tuż przed wejściem na poletka pokazowe odmian pszenicy i rzepaków. Po opowiedzeniu o zasianych odmianach i zastosowanych technologiach przez Doradców PROCAM, wszyscy przenieśli

więcej...

Warsztaty Polowe – Bystrze 2019

W piątek 14.06.19 w GR Bystrze, dzięki uprzejmości Pana Stanisława Brzezińskiego, odbyły się po raz trzeci Warsztaty Polowe PROCAM, które podsumowywały wiosnę 2019 r. w ochronie w regionie Żuław i Powiśla. Gospodarstwo Bystrze to 620 ha gruntów ornych, na których uprawia się pszenicę, rzepak, buraki cukrowe, fasolę, groch na zielono oraz kukurydzę cukrową. Trzeba przyznać,

więcej...