Procam Aktualności

Śmietka na celowniku

Jak poradzić sobie ze śmietką kapuścianą i zrobić to zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa? Szkodnik ten jest szczególnie groźny w rzepaku, a także w takich warzywach jak kapusta, brokuł i brukiew. Śmietka kapuściana – co to za szkodnik? Śmietka kapuściana jest muchówką, charakteryzującą się czerwoną plamką na srebrzystym czole. Dorasta do 6 mm, ale szkodliwe

więcej...

Wiosenne szkody w uprawach kukurydzy

Przedstawiamy Państwu zdjęcia przesłane przez Doradców z Grupy Technicznej PROCAM, na których widać anomalię podczas wschodów kukurydzy. Przyczyną braków wschodzących siewek kukurydzy mogą być szczególne warunki atmosferyczne (susza, chłód), źle przygotowana gleba, żerujące drutowce, lenie i komarnice. Szczególną Państwa uwagę chcemy zwrócić na żerujące larwy muchówek śmietki kiełkówki. Może ona powodować szkody na tak dużą

więcej...

Pamiętajmy o ochronie zbóż i rzepaku jarego

Ze względu na przemrożenia oraz wypadu upraw ozimych w tym roku w porównaniu do innych lat mamy więcej upraw jarych, które także wymagają z naszej strony intensywnej opieki. Na dzień dzisiejszy ważna jest ochrona herbicydowa oraz zwalczanie szkodników w tym szczególnie ploniarki zbożówki jak i wszelkiego rodzaju drobnicy od pchełek ziemnych, drobnicy burakowej przez ploniarkę

więcej...

Zapraszamy do zapylania rzepaków

Biopolin to atraktant (wabik) zapachowy dla pszczół, przyciągający je do naszej plantacji. Dzięki technologii mikrokapsulacji jest on środkiem długodziałającym. Można go mieszać z innymi substancjami, o ile te nie są szkodliwe dla pszczół. Kto powinien go używać, aby cieszyć się dobrymi plonami? Zapylenie jest szczególnie ważne dla sadowników, bo brak zapylenia oznacza brak owoców. Nieco

więcej...

Jak dobrze zakisić kukurydzę?

Zakiszanie kukurydzy Kukurydza należy do roślin łatwo zakiszających się, co nie znaczy, że zawsze zakisi się optymalnie. Za jakość i efektywność zakiszania kukurydzy odpowiadają konkretne mikroorganizmy, głównie z grupy bakterii kwasu mlekowego. Ich ilość w naturze jest różna, więc aby osiągnąć jak najlepszy efekt w silosie, należy je dodatkowo wprowadzić do zakiszanej masy. Dobrą kompozycję

więcej...