Kiła kapustnych

Choroba zbóż
Dowiedz się jak prawidłowo rozpoznać kiłę kapustnych.
To bardzo groźna choroba kapustnych, która jest ciężka do zwalczania. Instytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs pomocny w każdym gospodarstwie.
1. Opis choroby
Na korzeniach głównych i bocznych występują guzy. Narośle te mają kolor białokremowy, ale zmieniają barwę do koloru brunatnego, następnie gniją i się rozpadają.
2. Identyfikacja
Zainfekowane rośliny można rozpoznać po liściach, które zmieniają barwę na żółtą, a także czerwoną. Zarodnie przetrwalnikowe są w stanie przetrwać w glebie nawet kilkanaście lat.
3. Zwalczanie
Uprawa pożniwna, orka, stosowanie Biogen Rewital na rozkład resztek pożniwnych, prawidłowy płodozmian, przerwa w uprawie rzepaku i innych roślin kapustowatych na zainfekowanym polu, siew odmian kiłoodpornych rzepaku: LG Augusta, SY Alister – na stanowiskach, gdzie już występuje kiła kapustnych.

 

Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM