Kiła kapustnychChoroba rzepakuDowiedz się jak prawidłowo rozpoznać kiłę kapustnych.To bardzo groźna choroba kapustnych, która jest ciężka do zwalczania. Instytut Praktycznej Agronomii PROCAM przygotował e-kurs pomocny w każdym gospodarstwie.1. Opis chorobyNa korzeniach głównych i bocznych występują guzy. Narośle te mają kolor białokremowy, ale zmieniają barwę do koloru brunatnego, następnie gniją i się rozpadają.2. IdentyfikacjaZainfekowane rośliny można rozpoznać po liściach, które zmieniają barwę na żółtą, a także czerwoną. Zarodnie przetrwalnikowe są w stanie przetrwać w glebie nawet kilkanaście lat.3. ZwalczanieUprawa pożniwna, orka, stosowanie Biogen Rewital na rozkład resztek pożniwnych, prawidłowy płodozmian, przerwa w uprawie rzepaku i innych roślin kapustowatych na zainfekowanym polu, siew odmian kiłoodpornych rzepaku: LG Augusta, SY Alister – na stanowiskach, gdzie już występuje kiła kapustnych. Kolejnych e-kursów szukaj na stronie Instytutu Praktycznej Agronomii PROCAM